.
Tuletorget

Arkitektur

”Vi var ute efter en väldigt slät, abstrakt yta när vi formgav Tuletorget. Arqdesign lyckades få till det utan en enda synlig popnit.” – Mats Eriksson, Vera Arkitekter

Projekt Tuletorget i Sundbyberg – ett paradexempel.

Ett spännande skuggspel med abstrakta ytor i mattborstad aluminium – utan en synlig popnit. Projekt Tuletorget i Sundbyberg illustrerar vad ett gott samspel mellan arkitekt, byggherre och balkongleverantör kan resultera i. Det två punkthusen på Tuletorget i centrala Sundbyberg är ritade av Vera arkitekter för Wallenstam. Mats Eriksson med medarbetare står för utformningen:

ARKITEKTUR – Uppgiften var att gestalta två väldigt breda höghus. Detaljplanen kunde vi inte påverka, så vi försökte få någon slags fasadarkitektur som kunde bryta upp skalan lite och göra fasaden mer händelserik. De veckade ”balkongbanden” har flera syften utöver de rent estetiska. Klimatologiskt motverkar de att stora luftströmmar dras ned till marken, ett klassiskt problem med punkthus. Ur energisynpunkt är det en poäng med fasta fönster som går att putsa utifrån, kombinerat med vädringsfönster under räckeshöjd som hindrar bullret från gatan att nå in i lägenheterna. I och med att 50 % av räckeslängden går att glasa från golv till tak får man också ett läskydd.

KVALITET – Bland det första vi och Wallenstam diskuterade var hur vi får en bra finish på balkongräckena. Ganska snart efter att vi hade gjort de första skisserna och presenterat för kommunen började vi kolla runt efter en bra och pålitligt tillverkare. Flera leverantörer var på tapeten. Efter en tävling föll valet på Arqdesign. -Det som fällde avgörandet var kvaliteten i produkten, säger Mats Eriksson. Det går inte göra sådan här arkitektur och hänga på vanliga standardbalkonger. Det krävs viss grad av attraktion i själva balkongutförandet, att det är snygga, släta detaljer. Exempelvis är det viktigt att få en undersida på räcket där man inte ser infästningarna och stolparna. Arqdesign hjälpte oss att göra en snygg profil som täcker av undersidan.

DESIGN – Frågan ”hur gör man det här snyggt?” gick som en följetong igenom projektet. -Hela gestaltningen hängde på att vi kunde få till stora släta, abstrakta ytor, därför valde vi mattborstad aluminium som ger väldigt bra reflektioner. Arqdesign erbjöd en laminerad plåt som är väldigt styv och inte bucklar sig och föreslog ett sätt att fästa in de här stora skivorna utan en enda synlig popnit. Även inglasningarna, i rent glas utan några vertikala ramverk, är snygga. Mats Eriksson använder epitet som pålitliga och innovativa för att beskriva Arqdesign. –De förstår vad som är avgörande för att åstadkomma en snygg produkt. Många räckestillverkare vill bara få in sina standardlösningar. Det som utmärker Arqdesign är att de är intresserade av att utveckla produkten i varje projekt. I vår värld är varje projekt är olika, vi har olika idéer om arkitekturen. Då är det jättebra att ha en leverantör som är intresserad av att göra om sin produkt så att den fungerar bättre.